fredag den 30. juli 2010

Velkommen til et nyt skoleår

Det nye skoleår ligger i lige om hjørnet og jeg glæder mig til at møde alle børn, forældre og personale igen efter en dejlig lang og solrig sommerferie. Jeg håber, at I alle har haft mulighed for at ”trække stikket ud” og få slappet af i familiens nærvær. Mon ikke grillen har været flittigt benyttet i de varme sommeraftener og måske nogle af jer har nydt en overnatning under åben himmel, som jeg gjorde med min datter midt i juli måned.

Og hvad sker der så på Sct. Knuds Skole i løbet af en sommerferie...? Renovering af lokaler, rengøring, oprydning, planlægning, samling af nye møbler etc. Alt det som er meget lettere, når elever og personale ikke er tilstede. Vores pedeller har haft travlt med at gøre klar til skoleåret 10-11. Og så kom der lige en ”bombe” fra regeringens side....!

Min ferie startede desværre ikke ud med ”en lykkes rus”. Da sommerferien nærmede sig sidst i juni måned, måtte vi i ledelsen på skolen desværre i arbejdstøjet pga. for mig at se en horribel beslutning fra regeringens side. Det, som ingen kunne forestille sig, kunne ske, skete! Midt i et regnskabsår ændredes uden varsel det økonomiske grundlag for alle frie skolers drift. Og det lige efter, at den såkaldte GenopretningsPakke var lanceret.

Vi som fri skole skal med største selvfølgelighed være med til samfundets økonomiske genopretning. Alle skal bære byrden og jeg kan acceptere, at vi følger de besparelser, som undervisningssektoren desværre skal igennem de kommende år. Omend jeg er meget uenig i, at det en den rigtige politiske beslutning netop at spare på dette område, specielt set i lyset af, at de frie skoler ikke har noget direkte ansvar for problemernes opståen. De frie skolers tilskud (størrelsen og sammensætningen) fastlægges overordnet ved finanslovens vedtagelse. Dette er der ikke noget nyt i. Det betyder kort fortalt, at når folkeskolen skal spare, så skal de frie skoler også. GenopretningsPakkens metodik betyder for det første, at de frie skoler mister et påregneligt tilskud, og for det andet at de frie skoler risikerer at blive udsat for yderligere nedskæringer, når sådanne skulle ramme de offentlige skoler. Her er det meget vigtigt at pointere, at de frie skoler ikke kan (og skal) drives med profit for øje. Hver en krone går til eleverne. Dertil kommer fjernelsen af det såkaldte befordringstilskud, der rammer meget skævt. I praksis betyder GenopretningsPakken således, at når skolerne har mistet tilskud én gang, så kommer der lige en ”runde to” i den nærmeste fremtid! Men to gange er åbenbart ikke nok. Først i juli kom så tredje bølge. Den senest udmeldte og skammelige 1,2 procents reduktion af skolernes tilskud i 2010 midt i finansåret med TILBAGEVIRKENDE KRAFT har naturligvis de samme kedelige konsekvenser som GenopretningsPakken. Tiltagene betyder, at børnefamiliernes økonomi rammes ekstra hårdt. Men værre er det, at de stærkt forhøjede skolepenge, der kan blive resultatet af de to nedskæringsrunder, alt andet lige har den meget kedelige konsekvens, at de frie skoler risikerer at blive mere ”elitære”. Det er en udvikling, jeg på alle måder vil bekæmpe. De frie skoler og specifikt Sct. Knuds Skole ønsker at være et skoletilbud for alle...!

Dele af de faktuelle informationer i ovenstående fremgår også af skrivelse fra Privatskoleforeningen til Undervisningsministeriet ultimo juni/primo juli.

Hvilke konsekvenser ovenstående får for Sct. Knuds Skole vil vi i bestyrelsen og ledelsen arbejder på i de kommende måneder. En ting skal dog altid stå helt klart...! Vi driver skole for børnenes skyld og vi vil fortsætte vores investeringer i undervisning og pædagogiske tiltag til gavn for vores mange elever. Vi vil, i samarbejde med elever, forældre, personale, være i kontinuerlig udvikling og sammen skabe vores moderne og innovative skole. En skole hvor man ikke bare bliver til noget, men også til NOGEN...

Med ønsket om et fantastisk skoleår til alle

Med megen sol og glæde

Joachim Grundtvig
Skoleleder